Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@00:08:33 GMT

شهادت مظلومانه «سبط اکبر»

تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۵۷۳۸۶

شهادت مظلومانه «سبط اکبر»

ایسنا/اصفهان در روز ۲۸ صفر سال ۴۹ هجری، حضرت امام حسن(ع) مظلومانه با توطئه معاویه به شهادت رسیدند.

امام حسن(ع) فرزند بزرگ امام علی (ع) و نوه رسول خدا در نیمه رمضان سال سوم هجری متولد شد. در دوران حیات رسول مکرم اسلام، امام از محبت و نوازش ایشان بهره مند بود. حضرت رسول(ص) حسن و برادرش را فرزندان خویش می دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دعاهای پیغمیر اسلام در حق حسنین فراتر از محبت و دوست داشتن خویشاوندی بود. ایشان آن بزرگواران را محور حق و عدل و اسلام راستین معرفی می کردند.

بر اساس نص صریح آیه مباهله فرزندان حسن و حسین فرزندان پیغمبرند، خلفای عباسی مثل هارون الرشید اصرار داشتند ائمه شیعه را فرزندان ابوطالب و نه فرزند پیامبر بدانند. امام حسن(ع) در میان اصحاب کسا نیز قرار داشت و این ویژگی ها اعتبار معنوی خاصی به او می بخشید. یک سال بعد از مباهله آن حضرت در ۸ سالگی پدر بزرگ خویش حضرت محمد(ص) را از دست داد.

از زندگی امام حسن(ع) در دوران خلفا اطلاعات زیادی در دست نیست. آن حضرت از سن ۷ تا ۳۰ سالگی را در دوران خلافت خلفای سه گانه گذراند، طبیعتا امام به شیوه پدرش عمل می کرد و همانگونه که حضرت علی(ع) در فتوح عهد خلفا شرکت نداشت به فرزندانش نیز اجازه نمی داد در فتح ایران و روم مشارکت داشته باشند. در یکی از منابع از حضور امام حسن در فتح گرگان یاد شده است که نمی تواند صحیح باشد چرا که وقتی پدر آن حضرت در فتوح شرکت نداشت اجازه هم نمی داد فرزندانش در جنگ شرکت کنند به علاوه اینکه فتح نهایی گرگان مربوط به سال ها بعد از شهادت آن امامان و در عهد خلافت «سلیمان بن عبدالملک» و به دست سردار یمانی سفاک طرفدارِ او یعنی «یزیدبن عبدالملک» صورت گرفت.

در دوران خلافت امام علی(ع) فرزندش حسن در زمینه های مختلف فعال بود. نخستین ماموریت مهم و جدی ایشان اعزام وی به کوفه جهت یاری گرفتن از مردم آن شهر بر ضد پیمان شکنان جمل بود. امام همراه «عماربن یاسر» به کوفه رفته و مردم را به یاری خلیفه وقت برانگیختند.

خلافت و صلح امام حسن(ع)

دوران خلافت ۷ ماهه امام حسن(ع) در واقع ادامه نافرمانی های کوفیان از علی(ع) بود. مردم کوفه در اواخر دوران حکومت امام علی(ع) و دوران کوتاه خلافت امام حسن(ع) یا به قاعدین پیوسته بودند و یا از اشراف قبایل نظیر اشعث بن قیس کندی اطاعت می کردند. همچنین تعداد زیادی از سرداران مخلص امام در نبردهای داخلی جهان اسلام به شهادت رسیده بودند و از آن طرف معاویه با درایت و تدبیر عمده نخبگانی مثل «مغیره بن شعبه» و کسانی مانند او را با زر و زور و تزویر به سمت خویش جذب کرده بودو بر تمام شامات و مصر سیطره یافته بود و با فرستادن سواران نظامی غارتگر در قلمرو حکومتی امام حسن(ع) آرامش و امنیت را بر هم می زد و زمینه را برای استقرار و استحکام تسلط خود بر کل جهان اسلام فراهم می کرد.  

امام حسن که به خوبی با توطئه ها و اهداف معاویه آشنا بود چندبار برای جنگ با سپاه معاویه آماده شد، اما نیرنگ های معاویه تمامی نداشت. معاویه با دادن وعده های دهن پر کن به سرداران سپاه امام تعدادی از آنان را توانست اغفال کند به طوری که با پیوستن این سرداران به سپاه معاویه، بسیاری از سپاهیان امام با ناامیدی پراکنده شدند. امام حسن(ع) که از سستی و نگرانی نیروهای کم تعدادش مطلع بود برای آنان سخنرانی کرد و گفت که مایل نیست آنان را وادار به جنگ و کاری کند که مایل به آن نیستند.

خوارج حاضر در سپاه برآشفتند و یکی از آنان گفت حسن کافر شد همان گونه که قبل از آن پدرش کافر شده بود. یکی از آنان در ساباط مدائن غافلگیرانه به امام(ع) حمله کرد و ضربتی بر ران پای آن بزرگوار زد و مصدومش کرد. یاران امام ایشان را برای معالجه به منزل «سعدبن مسعود ثقفی» حاکم مدائن بردند. در این شرایط عبیدالله بن عباس یمی از فرماندهان نامدار امام حسن (ع) فریب معاویه را خورد و با نصف نیروهای آن حضرت، شبانه به معاویه پیوست. با اقدامات جاسوسان معاویه اوضاع بیشتر بر هم خورد و به همین سبب امام ناچار شد درخواست مکرر معاویه مبنی بر صلح را بپذیرد و خلافت را با شرایطی به پسر ابی سفیان واگذارد.

آنچه باعث شد امام حسن(ع) درخواست صلح معاویه را بپذیرد بیش از همه سستی کوفیان بود. امام اعتقاد راسخی به نبرد با فاسقان داشت، اما با این شرایط هیچ امیدی برای پیروزی نبود. بعد از عهدنامه صلح، معاویه از حسن بن علی خواست فرماندهی جنگ با خوارج را بر عهده بگیرد. برای معاویه مهم بود که به مردم نشان دهد نوه رسول خدا با اوست و زیر نظر وی سمت و منصبی را پذیرفته است. امام حسن(ع) در پاسخ به این درخواست معاویه گفت «اگر نیرویی داشتم با خود تو می جنگیدم» و درخواست معاویه را رد کرد.

دوران امامت امام حسن(ع) پس از واگذاری خلافت به معاویه تا صفر سال ۴۹ هجری قمری به طول انجامید. ایشان پس از انعقاد قرارداد صلح به مدینه رفت و در آن شهر به راهنمایی و هدایت شیعیان پرداخت. امام در این ۸ سال بارها اموال خویش را در راه خدا به مستمندان، فقرا و ایتام بخشید و بارها با پای پیاده از مکه عازم زیارت مدینه شد.

شهادت امام حسن(ع) در ۲۸ صفر سال ۴۹ هجری حزن انگیز بود. آن حضرت در منزلش هم امنیت نداشت و همسر ایشان «جعده» دختر «اشعث بن قیس کندی» با توصیه معاویه امام را مسموم کرد. معاویه به جعده پیشنهاد داده بود که ۱۰۰ هزار درهم پاداش به وی خواهد داد و او را به همسری یزید (خلیفه آینده جهان اسلام) در می آورد. بعد از شهادت امام نیز به بخشی از وعده اش عمل کرد و پول را فرستاد، اما درباره همسری یزید به دختر اشعث پیغام داد که من جان یزید را دوست دارم و تو را به همسری او در نمی آورم. پیکر مطهر امام را غریبانه در قبرستان بقیع به خاک سپردند.

از نسل امام حسن(ع) در قرن دوم هجری حکومتی در آفریقا به نام «ادریسیان» تاسیس شد که حدود دو قرن دوام داشت و نفوذ خیلی زیادی در بین مردم عرب و بربر مغرب داشت. در قرن سوم و ابتدای چهارم حکومت علویان طبرستان از نسل امام حسن(ع) در طبرستان ایران شکل گرفت و باعث رواج بیشتر شیعه در مناطق شمالی ایران شد.

*منابع

-عباسی، علی اکبر(1393): تاریخ امامان شیعه، انتشارات جهاد دانشگاهی، اصفهان.

- شهیدی، سید جعفر(۱۳۸۳): تاریخ تحلیلی اسلام، مرکز نشر دانشگاهی، تهران.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: شهادت امام حسن مجتبی ع استانی سیاسی دلایل صلح امام حسن ع با معاویه امام حسن ع آن حضرت امام ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۵۷۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشییع پیکر شهید دوران دفاع مقدس در بوشهر+ تصاویر

همزمان با سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه‌السلام پیکر مطهر شهید مرتضی غلامی (دشتی نظری ) از شهدای ۸ سال دفاع مقدس در بوشهر تشییع شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، در سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه‌السلام شامگاه جمعه و صبح امروز مراسم سوگواری و عزاداری در نقاط مختلف استان بوشهر برپا شده است.

در این روز مردم ولایت‌مدار استان بوشهر با نصب پرچم عزا و برگزاری مراسم‌ سوگواری ارادت خود را به خاندان ائمه طهارت علیه‌السلام ابراز می‌کنند.

در مراسم سوگواری که در مدرسه علمیه امام خمینی (ره) بوشهر برگزار شد، حجت‌الاسلام علی‌اکبر اسماعیلی امام جمعه موقت بوشهر با تسلیت شهادت امام جعفر صادق علیه‌السلام ویژگی‌های این امام بزرگوار را برشمرد و اظهار داشت: امام صادق علیه‌السلام پرچمدار ترویج معارف شیعه و مبارزه با تحریف در بخش‌های مختلف است.

مدیر حوزه علمیه خواهران استان بوشهر با بیان اینکه امام صادق علیه‌السلام فرهنگ ناب محمدی (ص) و شیعه را در جامعه ترویج داد گفت: تعلیم و ترویج مکتب اهل بیت علیه‌السلام از مأموریت‌های مهم مسلمانان و مؤمنان است.

وی مکتب امام صادق علیه‌السلام را ترویج دهنده ارزش‌های انسانی و اسلامی دانست و بیان کرد: غیرت دینی یکی از ویژگی‌های مهم شیعیان پیرو مکتب امام صادق علیه‌السلام است.

تشییع پیکر مطهر شهید مرتضی غلامی دشتی نظری

همچنین همزمان با مراسم سوگواری حضرت امام جعفر صادق علیه‌السلام و پیکر مطهر شهید مرتضی غلامی دشتی نظری از میدان قدس تا حوزه علمیه بوشهر تشییع شد.

مدیرکل بنیاد شهید استان بوشهر در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بوشهر با بیان اینکه این رزمنده دفاع مقدس در اسفند ماه سال 1363 در منطقه شرق دجله به شهادت رسیده است اظهار داشت: پیکر مطهر این شهید به‌عنوان رزمنده گمنام که در سال 1388 تفحص شد در نجف آباد اصفهان به خاک سپرده شد.

نعمت اله غلامپور با بیان اینکه این شهید والامقام در آذر ماه سال 1400 تعیین هویت شد گفت: پیکر این شهید که همجوار مزار شهید محسن حُجَجی در نجف آباد دفن شده بود پس از تصمیم‌گیری خانواده شهید پیکر مطهر آن برای دفن در گناوه به استان بوشهر منتقل شد.

وی اضافه کرد: پیکر مطهر شهید والامقام مرتضی غلامی دشتی نظری امروز بر روی دستان مردم قدرشناس بوشهر تشییع شد گفت بعد از ظهر امروز پیکر مطهر این شهید بر روی دستان مردم گناوه تشییع و بعد از آن در گلزار شهدای این شهر به خاک سپرده می‌شود.

انتهای پیام/190/.

دیگر خبرها

  • برپایی دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله‌ وحید خراسانی در قم
  • دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله خراسانی در قم برپا شد
  • امروز سالروز شهادت مظلومانه امام جعفر صادق (ع)است، صلاله ای پاک از رسول الله
  • چهارمحال و بختیاری در سوگ شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • برپایی اجتماع صادقیون در استان سمنان+ فیلم
  • برپایی اجتماع صادقیون در استان سمنان
  • تشییع پیکر شهید دوران دفاع مقدس در بوشهر+ تصاویر
  • عزاداری شهادت حضرت امام صادق (ع)در ایلام
  • عزاداری شهادت حضرت امام صادق (ع) در دهلران
  • سالروز شهادت مظلومانه رئیس مذهب جعفری